To Się Przyda

niedziela, 19 maja 2013

Tanie obiady

Kasza jęczmienna, gryczana czy pęczak w wielu domach został wyparty przez szybki w przygotowaniu ryż i popularny makaron. Tymczasem warto przywrócić ją do łask. Jest zdrowa, pożywna, a do tego naprawdę niedroga.

Zarzucajka i sznycle z kaszy jęczmiennej

Czas przygotowania zupy 25 minut, a II dania 35 minut
Składniki:
-4 ziemniaki
-10 dag kiszonej kapusty
-szklanka soku z kiszonej kapusty
-marchew, cebula
-2 łyżki oleju
-listek laurowy
-łyżka mąki
-ziele angielskie
-3 gałązki natki
-sól i pieprz
Przygotowanie:
-Ziemniaki i marchew obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Zalać litrem wrzątku i gotować z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego, soli i pieprzu, aż będą miękkie.
-Dodać posiekaną kiszoną kapustę i sok. Cebulę obrać i pokroić. Zeszklić na oleju, zasmażyć 1 łyżką mąki, dodać do zupy. Zupę jeszcze raz zagotować. Przed podaniem posypać posiekaną natką.



Składniki:
-2 jajka
-1 5 szklanki kaszy jęczmiennej
-cebula
-2 łyżki posiekanego koperku
-5-6 łyżek bułki tartej
-sól i pieprz
-olej

Przygotowanie:
-Kaszę opłukać, osączyć, zalać 4 szklankami wody i mieszając zagotować. Przykryć i gotować na małym ogniu 20-25 minut, aż kasza będzie miękka i wchłonie wodę. pozostawić do ostudzenia.
-Cebulę oraz czosnek obrać, opłukać, posiekać i przesmażyć na łyżce oleju. Dodać do kaszy razem z koperkiem. Wbić jajka, wsypać 1-2 łyżki bułki tartej. Masę doprawić szczyptą soli i pieprzu, dokładnie wyrobić.
-Formować nieduże sznycle i obtaczać je w bułce tartej. Smażyć z obu stron na złoty kolor na rozgrzanym oleju. podawać z zieloną sałatą i papryką

Moja rada
Do bułki tartej, w której będziesz obtaczać kotlety, można dodać odrobinę startego żółtego sera lub posiekanych orzeszków ziemnych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz