Rulony ziemniaczane
Już można kupić młode ziemniaki, więc może takie placki.Składniki:
-1 kg ziemniaków
-pół szklanki mąki pszennej
-2 jajka
-cebula
-2 łyżki smalcu
-sól i pieprz
Farsz:
-50 dag grzybów mogą być leśne lub pieczarki
-2 cebule
-20 dag żółtego sera
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce z małymi otworami. Cebulę obieramy i również trzemy na tarce. Dodajemy mąkę, jajka, przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy na jednolitą masę.
Z przygotowanego ciasta smażymy placki o średnicy sporej patelni. Nie powinny być chrupiące.
Grzyby czyścimy, wkładamy do wrzącej wody i chwilę gotujemy. Następnie wkładamy na sito, starannie osączamy i drobno kroimy. Cebulę obieramy, siekamy i obsmażamy na rozgrzanym smalcu. Dodajemy grzyby, przykrywamy i dusimy na małym ogniu ok. 10 minut. Na placki nakładamy farsz i ser pokrojony na cienkie paski długości placka. 1/4 sera ścieramy na tarce. Zwijamy placki w rulony, układamy jeden obok drugiego w żaroodpornym naczyniu. Lekko posypujemy startym serem. Zapiekamy ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200*C.
Podajemy z keczupem i surówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz