To Się Przyda

wtorek, 1 lipca 2014

RYŻ SMAŻONY PO SECZUAŃSKU


Ryż po seczuańsku


Składniki:

-25 dag ryżu 
-25 dag wieprzowiny
-3 szklanki bulionu
-2 jajka
-5 łyżek oleju
-2 łyżki masła
-2 cebule
-20 dag pieczarek
-puszka zielonego groszku
-4 łyżki jasnego sosu sojowego
-2 ząbki czosnku
-łyżeczka mąki ziemniaczanej
-2 łyżki wódki
-łyżeczka startego korzenia imbiru
-płaska łyżeczka cukru
-sól i pieprz

Przygotowanie:

Ryż płuczemy, osuszamy, mieszamy i chwilę smażymy na małej ilości oleju. Zalewamy wrzącym bulionem i gotujemy na sypko. 
Mieszamy sos sojowy, wódkę, zmiażdżony czosnek, cukier, imbir, mąkę ziemniaczaną i przyprawiamy solą i pieprzem. 
Mięso kroimy w plastry, lekko rozbijamy. Następnie kroimy w paski i wkładamy do zaprawy. Mieszamy. 
Jajka ubijamy i przelewamy na patelnię z rozgrzanym masłem. Smażymy cienki omlet i zsuwamy go na deskę. Gdy przestygnie, kroimy w paski. 
Cebulę siekamy w piórka, a grzyby w plasterki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Wsypujemy cebulę i grzyby, smażymy ok. 5 minut mieszając. Przekładamy na talerz.
Rozgrzewamy pozostały tłuszcz, wkładamy mięso i szybko obsmażamy na dużym ogniu. Dodajemy ugotowany ryż, osączony groszek, omlet i grzyby z cebulą. Chwilę smażymy mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz