To Się Przyda

sobota, 19 lipca 2014

PASZTET MARMURKOWY


Pasztet marmurkowy


Składniki:

-po 60 dag mielonej wołowiny i wieprzowiny
-30 dag długich plastrów wędzonego boczku
-30 dag wątróbek
-15-20 dag malutkich pieczarek
-2 łyżki orzechów pistacjowych bez łupinek
-2 jajka
-sos worcester
-sól i pieprz
-olej i masło do smażenia

Przygotowanie:

Pieczarki czyścimy, kroimy na plasterki i mieszając podgrzewamy w rondlu. Gdy odparują, dodajemy po łyżce masła i oleju. Lekko podsmażamy i przyprawiamy.
Wątróbki czyścimy, kroimy w plastry i obsmażamy w oleju wymieszanym z masłem. Przyprawiamy solą i pieprzem, studzimy. 
Orzechy przekrojone na pół dodajemy do mięsa, wbijamy jajka i wyrabiamy masę. Przyprawiamy solą, pieprzem i sosem. Dzielimy na 4 części.
Długą formę do pieczenia wykładamy pergaminem. Na nim ciasno układamy plastry boczku. Ich końce mają wystawać poza formę. Następnie warstwami układamy: porcję mięsa, pieczarki, drugą część mięsa, resztę boczku, trzecią część mięsa, wątróbki i resztę mięsa. Przykrywamy końcówkami boczku. Wstawiamy do większej blaszki z gorącą wodą sięgającą do połowy wysokości formy z pasztetem.
Pieczemy ok. 100 minut w temp. 180*C
Wyjmujemy z piekarnika, przykrywamy warstwą pergaminu i równomiernie obciążamy. Po kilku godzinach obciążenie usuwamy, a pasztet chłodzimy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz