Rolada biszkoptowa z czereśniami
Składniki:
-4 jajka
-2 żółtka
-10 dag cukru
-15 dag mąki
-pół łyżeczki proszku do pieczenia
Na krem:
-60 dag czereśni
-50 dag kremówki
-op. cukru waniliowego
-2 łyżki żelatyny
-2 łyżki soku z cytryny
Do dekoracji:
-cukier puder
Przygotowanie:
- Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy 4 żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto rozkładamy na wyłożonej pergaminem blasze. Pieczemy ok. 10 minut w temp. 180 st.
-Gorący biszkopt wykładamy na wilgotną ściereczkę i zwijamy.
Czereśnie drylujemy i wkładamy do rondla. Posypujemy cukrem waniliowym, podlewamy sokiem z cytryny i kilkoma łyżkami wody. Zagotowujemy. Czereśnie odsączamy, a w wywarze rozpuszczamy żelatynę.
Połowę czereśni odkładamy, a resztę miksujemy. Mieszamy z żelatyną i studzimy. Kremówkę ubijamy na sztywno, łączymy z masą czereśniową i całymi czereśniami.
-Biszkopt rozwijamy. Smarujemy czereśniowym kremem i zwijamy. Roladę oprószamy cukrem pudrem i odstawiamy do lodówki na ok. 3 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz