Pizza ziemniaczana
Składniki:
Ciasto:
-60 dag ugotowanych ziemniaków
-2 jajka
-pół szklanki mąki pszennej
-szczypta gałki muszkatołowej
-łyżka masła
-łyżka bułki tartej
-olej, sól i pieprz
Farsz:
-po 10 dag pieczarek, parówek i żółtego sera
-łyżka koncentratu pomidorowego
-2 łyżki masła
-łyżeczka słodkiej papryki
-oregano i sól
Przygotowanie:
Ciepłe ziemniaki przeciskamy przez praskę i studzimy. Dodajemy jajka, sól, pieprz i gałkę. Wszystka mieszamy i szybko wyrabiamy.
Ciasto wykładamy do dużej tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Robimy z niego równą warstwę. Następnie smarujemy cienko olejem.
Pieczarki myjemy, osączamy, drobno kroimy i podsmażamy na oleju. Dodajemy koncentrat pomidorowy i parówki pokrojone w plasterki. Dokładnie mieszamy. Farsz wykładamy na ciasto. Posypujemy startym żółtym serem i wiórkami masła. Na koniec posypujemy papryką i oregano.
Pizzę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy 30 minut.
Po upieczeniu kroimy na kliny i od razu podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz