Makaron z bakaliami
Składniki:
-40 dag krótkiego makaronu
-2-3 jabłka
-po 3 łyżki grubo posiekanych orzechów włoskich i laskowych
-10 dag rodzynek
-2 łyżki miodu
-łyżka masła
-3 łyżki kremówki
-sok z połowy cytryny
-2 łyżki cukru
Przygotowanie:
Rodzynki moczymy w letniej wodzie. Jabłka obieramy, kroimy w drobną kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. W rondlu topimy miód i cukier. Dodajemy masło, a gdy się zagotuje dodajemy jabłka. Podgrzewamy je 2-3 minuty, po czym wrzucamy orzechy i wszystko starannie mieszamy.
Rodzinki osączamy na sicie.
Makaron gotujemy w lekko osolonej i posłodzonej wodzie. Odcedzamy, a następnie najpierw mieszamy ze śmietaną, a potem z jabłkami i orzechami uprażonymi w miodzie oraz rodzynkami.
Podajemy na gorąco..
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz