Kiełbaski w kapuście z pomidora
Składniki:
-8-10 cienkich kiełbasek (mogą być parówki)
-nieduża główka białek kapusty
-5-6 pomidorów
łyżka smalcu
-3/4 szklanki bulionu z kostki
-cukier, pieprz i sól
Przygotowanie:
Oczyszczamy kapustę, wycinamy głąb. Wkładamy całą do garnka, zalewamy wrzątkiem i obgotowujemy, stopniowo zdejmując liście miękkie. Ścinamy z nich grubsze nerwy, składamy po dwa, a następnie zawijamy w nie kiełbaski jak gołąbki. Na dnie rondla układamy pozostałe liście, a na nich zawinięte kiełbaski. Wlewamy gorący bulion, dodajemy smalec i dusimy pod przykryciem 20 minut.
W tym czasie rozgotowujemy pomidory ( w zimie mogą być z puszki). Przecieramy je i przelewamy do garnka. Gotujemy jeszcze 10 minut. Doprawiamy sos cukrem, solą i pieprzem.
Podajemy z ziemniakami lub pieczywem.
Zdjęcie:A.M.Wolniak
Zdjęcie:A.M.Wolniak
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz