Lody w musie porzeczkowym
Składniki:
-1/2 kg czerwonych porzeczek
-kilka gałązek białych porzeczek
-jajko
-2 łyżki cukru
-opakowanie lodów, np waniliowo-kakaowych
Przygotowanie:
-Porzeczki myjemy, osączamy na sitku, następnie obrywamy z kiści. Kilka gałązek zostawiamy do dekoracji. Odmierzamy 2 szklanki czerwonych owoców i wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny. Owoce powinny być dobrze schłodzone.
Jajka sparzamy wrzątkiem. Porzeczki wyjmujemy z lodówki i miksujemy. Jajko ucieramy z cukrem i dodajemy porcjami do zmiksowanych porzeczek, cały czas miksując.
Kiedy mus porzeczkowy stanie się gładki i puszysty, przelewamy go do pucharków. Wkładamy do niego po 3 kulki lodów i przybieramy owocami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz