Bezowe koszyczki z poziomkami
Składniki:
-4 białka
-sól
-20 dag cukru pudru
-łyżeczka cukru waniliowego
-20 dag poziomek
-tłuszcz do blachy
Przygotowanie:
-Białka mieszamy ze szczyptą soli i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder oraz cukier waniliowy.
-Przygotowaną masę porcjami wkładamy do szprycy. Blachę smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia. Za pomocą szprycy wyciskamy delikatnie koszyczki bezowe.
-Blachę wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w temp. 140* przy uchylonych drzwiczkach, aż bezy będą suche. Trwa to ok. 3 godzin. Przed podaniem na stół do każdego koszyczka wkładamy przebrane i umyte poziomki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz