Biszkopt czekoladowy z malinami
Składniki:
-8 dag mlecznej czekolady
-8 dag świeżych oczyszczonych malin
-2 jajka
-5 dag cukru pudru
-3 dag zmielonych migdałów
-3 dag kakao
-3 dag przesianej mąki pszennej
-kilka listków świeżej mięty
-po. śmietany kremówki
-masło do wysmarowania formy
-trochę malin do dekoracji
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni. Tortownicę (18 cm) dobrze natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia. czekoladę kruszymy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Maliny przecieramy przez sito.
- Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Ucierając dodajemy migdały, kakao, mąkę, rozpuszczoną czekoladę i maliny.
- Białka ubijamy na sztywną pianę. Delikatnie łączymy z ciastem. Wlewamy do formy i pieczemy ok. 40 minut, aż ciasto urośnie. Pozostawiamy w formie na godzinę do ostygnięcia.
- Śmietanę ubijamy na sztywno. Przed podaniem dekorujemy kleksem śmietany, malinami i listkiem mięty.
Można też tuż przed podaniem z przetartych i wymieszanych z cukrem malin przygotować polewę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz