To Się Przyda

środa, 16 lipca 2014

PALUSZKI GRISSINI Z PROSCIUTTO


W poprzednim poście pisałam czym zastąpić szynkę parmeńską, bo prosciutto to szynka parmeńska. Grissini to rodzaj włoskiego pieczywa, które ma postać wąskich paluszków. Pieczywo to jest wyprodukowane z drożdżowego ciasta. Grissini są serwowane do drinków, przekąsek i sałatek. Można je zastąpić grubszymi paluszkami nie solonymi.

Paluszki grissini z prosciutto


Składniki:

-12 paluszków grissini
-12 plastrów szynki parmeńskiej lub polskiej- staropolskiej surowej wędzonej
-1/3 szklanki startego parmezanu
-garść rukoli
-2 łyżki masła lub majonezu

Przygotowanie:

Na plasterkach szynki rozkładamy po 2-3 listki rukoli. Paluszki smarujemy masłem lub majonezem na połowie długości. Obtaczany w parmezanie i część pokrytą serem owijamy szynką z rukolą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz