Kolorowy przekładaniec
Składniki:
Ciasto:
-4 łyżki mąki pszennej
-2 torebki kisielu wiśniowego bez cukru
-3/4 szklanki cukru
-5 jajek
-łyżeczka proszku do pieczenia
Do przełożenia:
-4 łyżki dżemu morelowego
Masa:
-400 ml mleka
-4-5 łyżek cukru
-3 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
-płaska łyżka mąki pszennej
-15 dag masła
-kieliszek koniaku lub wódki
-aromat rumowy
-Do dekoracji:
szklanka bitej śmietany
-2-3 morele świeże lub z puszki
Przygotowanie:
Jajka ubijamy z cukrem. Mieszamy z mąką, kisielem i proszkiem do pieczenia. Przekładamy ciasto do natłuszczonej tortownicy o średnicy 22 cm. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy.
Z mleka, mąki ziemniaczanej i pszennej oraz z cukru gotujemy budyń i studzimy.
Masło ucieramy na puch i, wciąż ucierając, dodajemy po łyżce zimny budyń. Gładki krem mieszamy z aromatem i alkoholem.
Wystudzone ciasto kroimy na trzy równe blaty. Dolny smarujemy dżemem. Pozostałe przekładamy kremem. Smarujemy nim wierzch i boki.
Dekorujemy bitą śmietaną i owocami. Mocno schładzamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz