Cielęcina w winno- cytrynowym sosie
Składniki:
-2 kg cielęciny bez kości
-cytryna
-po 2 łyżki masła i smalcu
-szklanka białego wytrawnego wina
-ćwierć szklanki bułki tartej
-3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
-2 pęczki natki pietruszki
-sól i pieprz
Przygotowanie:
Cytrynę dokładnie szorujemy i polewamy wrzątkiem. Ocieramy na tarce skórkę, tylko żółtą część i wyciskamy sok.
Mięso na chwilę wkładamy do wrzątku, po czym dokładnie osączamy, nacieramy skórką startą i połową soku z cytryny. Owijamy folią i wstawiamy na godzinę do lodówki.
Następnie nacieramy solą i przekładamy do brytfanny solidnie nasmarowanej smalcem. Pieczemy 40-50 minut w temp. 180*. Od czasu do czasu skrapiamy winem, wodą i polewamy sosem z dna naczynia.
Bułkę (łyżkę odsypujemy) i orzechy rumienimy lekko na maśle. Studzimy. Mieszamy z resztą soku z cytryny, łyżką wina, posiekaną natką. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Mięso wyjmujemy z brytfanny i nacinamy niezbyt głęboko co 2 cm. W nacięcia wkładamy przygotowany farsz. Ponownie wkładamy mięso do brytfanny. Posypujemy je pozostałą bułką tartą, polewamy sosem i pieczemy jeszcze ok. 25 minut.
Potrawę podajemy z ryżem ugotowanym na sypko i marchewką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz