Pomidorowa z serem
Składniki:
-1 kg dojrzałych pomidorów
-2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego,
-2 łyżki masła
-łyżka mąki
-20 dag startego żółtego sera
-pół łyżeczki posiekanych listków lubczyku
-sól i pieprz
Przygotowanie:
Wkładamy do rondla pokrojone na ćwiartki pomidory i dusimy pod przykryciem na małym ogniu- bez wody. Gdy będą miękkie, miksujemy, a potem przecieramy przez sito. Z masła i mąki robimy złocistą zasmażkę. Rozprowadzamy ją zimnym bulionem i wlewamy do przetartych pomidorów. Dodajemy lubczyk i gotujemy na małym ogniu 8-10 minut. Przed zdjęciem z ognia wsypujemy ser i doprawiamy.
Podajemy z groszkiem ptysiowym lub grzankami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz