To Się Przyda

wtorek, 29 lipca 2014

KAKAOWE CIASTO


Kakaowe ciasto


Składniki:

-2 szklanki mąki
-4 jajka
-25 dag masła lub margaryny
-1 i 1/3 szklanki cukru
-3 łyżki kakao
-pół szklanki wody
-aromat waniliowy
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-szczypta soli
-masło do wysmarowania formy

Przygotowanie:

Do garnka wlewamy wodę, dodajemy pokrojone masło, cukier, aromat i kakao. Powoli zagotowujemy, mieszając. Po czym odstawiamy do ostygnięcia (ewentualnie odlewamy pół szklanki na polewę). 
Z białek i szczypty soli ubijamy sztywną pianę. Do przesianej mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia wlewamy żółtka, ostudzoną masę kakaową i starannie mieszamy. Gdy ciasto będzie idealnie gładkie, dodajemy pianę i starannie mieszamy. Wysoką wąską blaszkę o długości 25 cm lub tortownicę o średnicy ok. 24 cm smarujemy tłuszczem. Napełniamy ciastem i pieczemy 50-60 minut w 180*C.
Przestudzone ciasto wyjmujemy z formy i ewentualnie polewamy lekko podgrzaną masą kakaową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz