To Się Przyda

wtorek, 8 lipca 2014

BABECZKI Z CZEREŚNIOWĄ GALARETKĄ


Babeczki z czereśniową galaretką


Składniki:

-25 dag mąki
-3 żółtka
-10 dag migdałów
-13 dag masła
-5 dag cukru
Masa:
-50 dag czereśni
-szklanka czerwonego wina
-2-3 łyżki cukru
-łyżka żelatyny
-szczypta cynamonu i goździków
Do dekoracji:
-cukier puder
-wiórki kokosowe

Przygotowanie:

-Mąkę siekamy z masłem. Dodajemy cukier, zmielone migdały oraz żółtka. Zagniatamy ciasto i chłodzimy.
Natłuszczamy 8 foremek i cienko wylepiamy ciastem. Dno babeczek przykrywamy krążkami z pergaminu i wsypujemy trochę grochu.
-Pieczemy ok. 15 minut w temp. 200 stopni. 
Usuwamy pergamin z grochem. Babeczki studzimy i wyjmujemy z foremek. 
Ze skrawków ciasta wycinamy ozdoby w kształcie czereśni i pieczemy.
-Czereśnie drylujemy. Wkładamy do rondelka, posypujemy cukrem. Dodajemy cynamon i goździki. Wlewamy 50 ml wody i zagotowujemy. Sok odcedzamy i rozpuszczamy w nim żelatynę.
- Wino podgrzewamy, łączymy z żelatyną i studzimy. Do galaretki dodajemy czereśnie.
Babeczki napełniamy galaretką i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Stężoną galaretkę ozdabiamy czereśniami z ciasta, cukrem pudrem i posypujemy wiórkami kokosowymi.

Jeśli z różnych powodów nie możemy upiec babeczek, możemy je zastąpić kupnymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz