To Się Przyda

poniedziałek, 7 lipca 2014

CAPONATA SYCYLIJSKA


Wspaniałe włoskie danie pachnące latem .

Caponata sycylijska


Składniki:

-duży bakłażan
-5-6 łodyg selera naciowego
-2-3 cebule
-4 pomidory (w zimie mogą być z puszki
-2 ząbki czosnku
-10 dag oliwek bez pestek
-łyżka kaparów
-łyżeczka posiekanych igieł rozmaryny
-ćwierć szklanki oliwy
cukier, ostra papryka i sól

Przygotowanie:

Kapary zalewamy połową szklanki wody. Bakłażana kroimy w plastry grubości 1 cm, a potem w szerokie paski. Obficie je solimy i odstawiamy by puściły sok. Po 30 minutach płuczemy je i osączamy na papierowym ręczniku. Seler obieramy z włókien i kroimy na kawałki a szerokości 0,5 cm. Cebulę kroimy w półplasterki, a pomidory w kostkę.
połowę oliwy rozgrzewamy, smażymy na niej bakłażana, wyjmujemy i osączamy. Wlewamy do rondla resztę oliwy, rozgrzewamy ją i rumienimy na niej seler. Dodajemy cebulę. Mieszając smażymy 3-4 minuty. Następnie wrzucamy bakłażana , pomidory i rozmaryn. Przykrywamy i dusimy ok. 10 minut. Warzywa nie powinny się rozgotować. Zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy zmiażdżony czosnek, oliwki i osączone kapary. Doprawiamy i wszystko mieszamy.
Podajemy na gorąco lub zimno z pieczywem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz