Lukrowane muffinki z czereśniami
Składniki:
-25 dag czereśni
-30 dag mąki
-10 dag cukru
-op. cukru waniliowego
-2 jajka
-20 dag jogurtu naturalnego
-2 łyżki stopionego masła
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
Na lukier:
-po 3-4 łyżki soku wiśniowego i cytrynowego
Przygotowanie:
Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Jajka ubijamy z cukrem oraz cukrem waniliowym. Wlewamy jogurt i mieszamy. Następnie ucieramy z dodawaną po łyżce mąką. Na koniec wlewamy stopione i ostudzone masło i wsypujemy wydrylowane czereśnie. Ciasto mieszamy z owocami. Składamy razem po dwie papierowe foremki.
Do foremek nakładamy łyżką ciasto, napełniając je do 2/3 wysokości. Ustawiamy na blasze do pieczenia. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 200 st.
Ucieramy cukier puder z sokiem wiśniowym, cytrynowym i wiśniówką. Dla lepszego koloru można do lukru dodać kilka kropli soku z buraków lub koncentratu buraczanego. Muffinki studzimy i ozdabiamy lukrem. Zamiast papierowych foremek można użyć specjalnych blach do mufinek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz