Auszpik z polędwicy
Składniki:
-70-80 dag polędwicy wołowej
-3 łyżki oleju
-mielona słodka papryka
-sól i pieprz
Galaretka:
-2 szklanki odtłuszczonego bulionu wołowego lub drobiowego
-50 ml wytrawnego sherry, madery lub porto
-mały kawałek selera
-biała część pora
-cebula i natka pietruszki
-3,5 dag żelatyny
-2 białka
-cukier i sól
Do przybrania:
-winogrona i plastry ananasa
-oliwki nadziewane papryką
-natka pietruszki
Przygotowanie:
Obrane i umyte warzywa gotujemy w bulionie, ale nie rozgotowujemy. Następnie wywar odcedzamy i mieszamy z pianą z białek. Wlewamy wino i ok. 20 minut podgrzewamy na małym ogniu, nie dopuszczając do wrzenia. Przecedzamy wywar przez gęstą ściereczkę. Żelatynę moczymy w niewielkiej ilości przegotowanej zimnej wody, a gdy spęcznieje, rozpuszczamy w gorącym bulionie. Doprawiamy solą i cukrem.
Polędwicę oczyszczamy z błon. Myjemy, osuszamy i nacieramy olejem wymieszanym z solą, pieprzem i papryką.Zawijamy w folię i na 12 godzin wkładamy do lodówki. Następnie folię rozchylamy i wstawiamy cały pakiet do piekarnika nagrzanego do 220* i pieczemy 25-30 minut. Ostudzone mięso, w środku powinno być różowe, kroimy w plastry grubości 1,5 cm. Układamy na półmisku. Przybieramy owocami, oliwkami i natką pietruszki. Całość zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki, by galaretka zakrzepła.
Podajemy jako zimną przekąskę z pieczywem i cząstkami cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz