To Się Przyda

piątek, 18 lipca 2014

NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM I RICOTTĄ


Zapraszam na naleśniki z nadzieniem ze szpinaku i ricotty. Szpinak i ricotta to wspaniały duet. Pyszne!

Naleśniki ze szpinakiem i ricottą


Składniki:

-szklanka mleka
-jajko
-półtorej szklanki mąki
-łyżka oleju
-pół łyżeczki soli
Farsz:
-75 dag szpinaku
-2 ząbki czosnku
-2 łyżki oleju
-5 dag masła
-25 dag ricotty
łyżka magi
-pieprz i sól
Polewa:
pół szklanki śmietany 18%
-ćwierć szklanki mleka
-jajko

Przygotowanie:

Z podanych składników i szklanki wody przyrządzamy ciasto i smażymy naleśniki. 
Szpinak przebieramy, odcinamy ogonki i starannie płuczemy. Krótko blanszujemy, osączamy i grubo siekamy.
Na patelni rozgrzewamy olej i masło. Wrzucamy posiekany czosnek i chwilę smażymy. Dodajemy szpinak i mieszając smażymy ok. 5 minut cały czas mieszając. Ricottę mieszamy ze szpinakiem, doprawiamy magi, solą i pieprzem.
Naleśniki smarujemy farszem i zwijamy w rulony. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy polewą ze zmiksowanej śmietany, mleka i jajka. Zapiekamy 40 minut w temp. 180*C.
Podajemy z sałatką z pomidorów.
Takim farszem szpinakowym można nadziewać cannelloni, pierogi i lazanię.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz