Pomidory i cukinie faszerowane mięsem
Składniki:
-4 duże pomidory
-4 małe cukinie
-50 dag mielonej wieprzowiny lub z indyczego udżca
-2 cebule
-jajko
-czerstwa bułka
-szklanka śmietany 18%
-łyżeczka przyprawy warzywnej
-po pół łyżeczki cząbru i tymianku
-olej do smażenia
-sól i pieprz
Przygotowanie:
Mięso wyrabiamy z drobno pokrojoną cebulą, jajkiem, namoczoną i odciśniętą bułką. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami. Z pomidorów odcinamy wierzchy, wydrążamy miąższ i pestki. Środek solimy i posypujemy pieprzem.
Cukinie blanszujemy 5 minut, odcedzamy, a gdy lekko przestygną, kroimy je na pół i usuwamy pestki.
Warzywa nadziewamy farszem mięsnym i oprószamy ziołami.
Do brytfanny wlewamy śmietanę doprawioną przyprawą warzywną. Układamy na niej pomidory i cukinie. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Zapiekamy 30-35 minut w temp. 180*C.
Podajemy z ryżem na sypko i surówkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz