To Się Przyda

poniedziałek, 7 lipca 2014

AGRESTOWY TORCIK


Agrestowy torcik


Składniki:

Ciasto:
-4 jajka
-po szklance cukru i mąki
-łyżeczka proszku do pieczenia
-szczypta soli
Masa:
-1 kg agrestu
-40 dag cukru
-op. żelfiksu

Przygotowanie:

- Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy 2 łyżki wrzątku. Ucieramy jeszcze kilka minut. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie wyrabiamy. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy.
- Ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 160*. Ostudzone ciasto dzielimy na 3 placki.
-Trochę agrestu odkładamy do dekoracji. Resztę dzielimy na 2 części. Jedną miksujemy, drugą pozostawiamy w całości.
- Łączymy zmiksowane i całe owoce, podgrzewamy i mieszamy z cukrem i żelfiksem zgodnie z przepisem na opakowaniu. Krążki ciasta przekładamy tężejącą masą. Dekorujemy agrestem, można również bitą śmietaną i czekoladową posypką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz