To Się Przyda

środa, 9 lipca 2014

KOPER WŁOSKI W POMIDORACH


Koper włoski w pomidorach


Składniki:

-3 bulwy kopru włoskiego (fenkuł)
-4-5 dojrzałych pomidorów
-2 ząbki czosnku
-łyżka posiekanych listków oregano
-20 dag wędzonego chudego boczku
-łyżeczka przyprawy warzywnej
-sól i pieprz

Przygotowanie:

Płuczemy bulwy, odcinamy piętki i zielone części. Kroimy na pół. Połówki fenkułu kroimy na centymetrowe plastry. Obrane pomidory na cząstki, obrany czosnek na cieniutkie plasterki, a boczek na wąskie paski. W rondlu wytapiamy boczek, dodajemy czosnek, a po chwili pomidory i 2-3 łyżki gorącej wody. Wszystko zagotowujemy. Wrzucamy koper włoski i przyprawę warzywną, mieszamy z pomidorami, przykrywamy i dusimy na małym ogniu 10-12 minut. Pod koniec gotowania dodajemy do warzyw oregano, doprawiamy solą i pieprzem i ewentualnie cukrem.
Podajemy z drobnym makaronem, kuskusem lub pieczywem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz