To Się Przyda

piątek, 20 lutego 2015

BROWNIE Z BIAŁYMI ŁATKAMI


Ciasto bardzo czekoladowe. Przyjemność jedzenia go potęguje to, że od czasu do czasu trafiamy na słodką niespodziankę w postaci kawałka białej i mlecznej czekolady.

Brownie z białymi łatkami


Składniki:

-15 dag masła
-18 dag ciemnej czekolady
-3 jajka
-20 dag cukru pudru
-pół szklanki mąki
-czubata łyżka kakao
-po 7,5 dag białej i mlecznej czekolady

Przygotowanie:

Mąkę i kakao przesiewamy przez sito i mieszamy. Masło i ciemną czekoladę wrzucamy do rondla ustawionego na garnku z lekko wrzącą wodą i mieszamy, aż składniki się roztopią i dokładnie połączą. Jajka i cukier ubijamy mikserem na gładką, jednolitą masę. Nadal miksując, powoli wlewamy masę z rondla., a na końcu małymi porcjami wsypujemy mąkę z kakao.
Blachę najlepiej kwadratową ok. 23 cm, wykładamy papierem do pieczenia.
Do ciasta wrzucamy grubo posiekaną mleczną i białą czekoladę. Starannie mieszamy, po czym przekładamy wszystko do formy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy, aż ciasto nabierze zwartości, ok 55 minut. Studzimy i kroimy na kwadratowe kawałki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz