Takim sosem można polać lody, naleśniki, leguminy i inne desery.
Gorący sos czekoladowy
Składniki:
-10 dag gorzkiej czarnej czekolady
-10 dag masła
-15 dag cukru
-50 ml wody
-łyżka syropu cukrowego
-laska wanilii
Przygotowanie:
Do rondla o grubym dnie wkładamy połamaną czekoladę i dodajemy pozostałe składniki sosu oprócz wanilii. Ustawiamy rondel na małym ogniu i mieszając, podgrzewamy do chwili aż cukier się rozpuści i sos zacznie gotować. Wtedy znacznie zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 10 minut, cały czas mieszając. Zdejmujemy z ognia, dodajemy wydrążone z wanilii nasionka, starannie wszystko mieszamy.
Takim sosem można polać gotowe lody waniliowe lub śmietankowe, naleśniki i inne desery.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz