To Się Przyda

środa, 25 lutego 2015

MUS CZEKOLADOWY


Mus czekoladowy


Składniki:

-20 dag ciemnej czekolady
-pół kostki masła
-2/3 szklanki czarnej kawy
-40 ml winiaku
-5 jajek
-2/3 szklanki cukru pudru
-lekko czubata łyżka sproszkowanego kakao
-po 7,5 dag białej i mlecznej czekolady

Przygotowanie:

W garnku mieszamy żółtka, cukier puder, winiak i kawę. Ustawiamy garnek na większym naczyniu z gorącą wodą i ubijamy wszystkie składniki, aż powstanie jednolita gładka masa. W osobnym naczyniu rozpuszczamy, cały czas mieszając masło i połamaną na małe kawałki czekoladę deserową (białą i mleczną), po czym przelewamy do masy żółtkowo-kawowej. Bardzo starannie mieszamy. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia. Z białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie, ale dokładnie mieszamy ją z chłodnym musem czekoladowym, a następnie przekładamy do pucharków.
Kto chce, może każdą porcję udekorować bitą śmietaną posypaną wiórkami czekolady.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz