Fantazja Alicji
Składniki:
-35 dag małych, okrągłych biszkoptów
-4 łyżki dżemu czereśniowego lub pomarańczowego
-2 słoiki gruszek w słodkiej zalewie (40-50 dag owocu i 400 ml zalewy)
-10 ml czystej wódki
Krem budyniowy:
-2 szklanki mleka
-opakowanie słodzonego budyniu waniliowego
-10 dag masła
-3 żółtka
Polewa czekoladowa:
-25 dag posiekanej gorzkiej czekolady
250 ml przegotowanej, gorącej wody
Do polania:
-po szklance kremówki i pełnotłustego jogurtu naturalnego
Do dekoracji:
-wiórki
-listki lub płatki czekolady
-sproszkowane kakao
Przygotowanie:
Gotujemy budyń na mleku, z dodatkiem masła, a gdy trochę przestygnie, miksujemy go z żółtkami.
Przygotowujemy polewę. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mieszając, powoli wlewamy gorącą wodę. Studzimy.
Dno 10 -12 pucharków wykładamy biszkoptami, rozsmarowujemy na nie dżem, polewamy zalewą z gruszek wymieszaną z wódką. Rozkładamy gruszki pokrojone w cząstki. Przykrywamy kremem budyniowym i polewamy polewą czekoladową.
Przykrywamy pucharki i odstawiamy w chłodne miejsce.
Przed podaniem polewamy jogurtem wymieszanym z ubitą śmietaną, dekorujemy i oprószamy kakao.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz