Zupa czosnkowa
Składniki:
-duża główka czosnku
-2 łyżki oliwy
-jajko
-łyżka startego żółtego sera
-sucha kajzerka
-litr bulionu drobiowego (może być z kostki)
-kawałek strąka papryczki chili
-płaska łyżka posiekanej świeżej szałwii lub łyżeczka suszonej
-łyżka wytrawnego białego wina
-sól i pieprz
Przygotowanie:
Bułkę kroimy w kostkę i wraz z ząbkiem czosnku zrumieniamy na patelni na rozgrzanej oliwie. Pozostałe ząbki czosnku obieramy, wrzucamy do garnka z bulionem, dodajemy papryczkę, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut (aż czosnek będzie miękki). Roztrzepane jajko mieszamy z serem i powoli, mieszając, wlewamy do garnka z zupą. Nie przerywając mieszania, podgrzewamy, ale nie gotujemy, aż zupa zgęstnieje. Następnie wlewamy wino. Przyprawiamy zupę solą i pieprzem.
Podajemy z przygotowanymi grzankami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz