Nóżki wieprzowe w galarecie
Składniki:
-4 oczyszczone nóżki wieprzowe
-1 średnia golonka
-po 1 marchewce i pietruszce
-pół selera
-2 cebule
-2 ząbki czosnku
-liść laurowy
-sól
-po 5 ziaren pieprzu i ziela angielskiego
-białko jajka
-łyżka soku z cytryny
-kilka gałązek natki pietruszki
Przygotowanie:
Nóżki i golonkę przelewamy na sicie wrzątkiem. Przekładamy do sporego garnka, zalewamy wodą tak, żeby były przykryte wodą (2-3 l). Dodajemy przyprawy i gotujemy 2 godziny pod przykryciem na wolnym ogniu. Następnie dodajemy obrane i wypłukane warzywa w całości tylko cebulę kroimy na ćwiartki i czosnek. Lekko solimy. Gotujemy, aż mięso będzie odchodzić od kości, po czym wyjmujemy je z wywaru i studzimy. Wywar przecedzamy przez sito do czystego garnka. Trochę nierozgotowanych warzyw zostawiamy do przybrania, pozostałe zużywamy do innej potrawy.
Do przecedzonego wywaru dodajemy pianę ubitą z białka i sok z cytryny. Gotujemy delikatnie mieszając, aż białko się zetnie i wypłynie. Zdejmujemy z ognia, usuwamy szumowinę, a wywar przecedzamy przez sito wyłożone gazą. Zagotowujemy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z chłodnych nóżek i golonki oddzielamy mięso i skórę. Kroimy na małe kawałki.
Na dnie formy do galarety lub w niedużych miseczkach rozkładamy po odrobinie warzyw pokrojonych w zapałkę oraz po 2 listki pietruszki. Następnie rozkładamy mięso. Zalewamy każdą porcję wywarem, przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce, by galareta zakrzepła.
Podajemy z cytryną pokrojoną w cząstki, pieczywem i masłem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz