Cielęcina na selerze i jabłku
Składniki:
-50 dag pieczeni z udźca, karkówki lub łopatki cielęcej
-spory seler korzenny
-2 twarde i kwaśne jabłka
-2 łyżki sklarowanego masła
-łyżeczka soli
-łyżka octu
-2 łyżeczki cukru
-por tylko biała część
-2 łodygi selera naciowego
-łyżeczka łagodnej musztardy
-łyżeczka jasnego sosu sojowego
-2 łyżeczki oleju
Przygotowanie:
Seler obieramy, wkładamy do wrzącej wody z dodatkiem soli, octu i łyżeczki cukru. Gotujemy na półmiękko. Białą część pora płuczemy, zalewamy niewielką ilością wrzątku i gotujemy 10 minut. Mięso kroimy w skośne plastry. Następnie warzywa odcedzamy i studzimy. Z selera kroimy 4 plastry jednakowej grubości, a por kroimy na cienkie talarki. Selerowe krążki układamy na dużym talerzu, z wierzchu smarujemy musztardą. Układamy na nich mięso i przybieramy krążkami pora. Olej mieszamy z sosem sojowym i skrapiamy każdą porcję. Jabłka myjemy, obieramy, z każdego kroimy 2-3 grube krążki. Obsmażamy je na maśle zrumienionym z łyżeczką cukru. Osączamy na papierowym ręczniku i układamy na talerzu obok. Dekorujemy cienkimi plasterkami selera naciowego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz