To Się Przyda

czwartek, 5 lutego 2015

KRĄŻKI W ORZECHOWEJ PANIERCE


Wystarczy odrobina wyobraźni, by z pospolitych kartofli zrobić niebanalne, wytworne i smaczne dodatki do potraw.

Krążki w orzechowej panierce


Składniki:

-1 kg mączystych ziemniaków ugotowanych w mundurkach
-3 łyżki gorącego mleka
-5 dag masła
-4 żółtka
-sól i pieprz
-10 dag sklarowanego masła
-2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
-mąka do posypania stolnicy i obtoczenia
-1/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
-3/4 szklanki bułki tartej
-sklarowane masło do smażenia

Przygotowanie:

Jeszcze ciepłe ziemniaki obieramy, przepuszczamy przez maszynkę. Dodajemy gorące mleko, stopione masło, 2 żółtka, sól, pieprz i wyrabiamy gładkie ciasto. Jeśli wyjdzie zbyt miękkie, odczekujemy, aż wystygnie i wgniatamy w nie trochę mąki ziemniaczanej.
Na posypanej mąką stolnicy formujemy z ciasta wałek o średnicy 2-2,5 cm. Kroimy go na niezbyt grube plastry. Każdy lekko obtaczamy w mące, zanurzamy w pozostałych żółtkach, a potem panierujemy w orzechach wymieszanych z bułką tartą. Smażymy z obu stron na gorącym sklarowanym maśle. Żółtka do panierowania można ubić z niewielką ilością wody.
Kto nie lubi smażenia, może przygotowane ciasto włożyć do woreczka z dziurką w rogu i wyciskać małe krążki wprost na blachę. Następnie posmarować roztrzepanymi żółtkami, wstawić do gorącego piekarnika i upiec na złoty kolor.
Takie ziemniaki można podać do pieczonych mięs, drobiu i smażonych ryb. Można i zjeść jako placuszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz