Kruchy łosoś na sosie maślano - imbirowym
Łosoś w sosie
Składniki:
-80 dag filetu z łososia
zielona sałata
-4-5 łyżek oleju
Sos:
-5 dag masła
-sok z cytryny
-1,5 cm imbiru
-łyżka posiekanej natki pietruszki
-sól i pieprz
Przygotowanie:
Masło stapiamy, mieszamy ze startym imbirem, sokiem z cytryny i natką pietruszki. Przyprawiamy do smaku. Przykrywamy i odstawiamy.
Rybę płuczemy i kroimy na porcje. Oprószamy solą i pieprzem. Smażymy na 3-4 łyżkach oleju.
Wypłukaną i osuszoną sałatę rwiemy na nieduże kawałki. Polewamy resztą oliwy i rozkładamy na talerzach. Obok układamy rumianego łososia i podlewamy podgrzanym sosem imbirowo-maślamym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz