Kanapeczki z cielęciną, galaretką i owocami
Składniki:
-4 małe kotleciki cielęciny
-4 kromki chleba tostowego
-szczypta soli i pieprzu
-2 łyżki oleju
-kilka liści sałaty
-2 łyżki majonezu
-2 łyżki śmietany
-po szczypcie soli, cukru i słodkiej papryki
-kilka kropel cytryny
-2-4 łyżki galaretki z pigwy lub jabłek
-wiśnie kandyzowane i cząstki mandarynki do dekoracji
Przygotowanie:
Wycinamy kółka z chleba tostowego o średnicy 5 cm. Zrumieniamy je w tosterze lub w piekarniku. Plastry mięsa myjemy, suszymy, nacieramy solą i pieprzem o odstawiamy na 15 minut. Następnie smażymy je po 3 minuty z każdej strony na rozgrzanym oleju. Osączamy na papierowym ręczniku i studzimy.
Majonez mieszamy ze śmietaną, solą, papryką, cukrem i sokiem z cytryny. Sałatę porwaną na kawałki mieszamy z powstałym sosem i rozkładamy na krążkach pieczywa. Na sałatę układamy medaliony cielęce. Smarujemy je podgrzaną półpłynną galaretką. Dekorujemy je wiśniamy i cząstkami mandarynki.
Podajemy jako wykwintną przekąskę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz