Owocowe fondue
Składniki:
Sos czekoladowy:
-szklanka słodkiej śmietanki
-po tabliczce gorzkiej i mlecznej czekolady
-torebka cukru waniliowego
-łyżka startej skórki z cytryny
-1-2 łyżki rumu lub pół łyżeczki olejku rumowego
Owoce:
według uznania, np:2 banany, 3 mandarynki, kilka połówek gruszek i plastrów ananasa w stropie, w sezonie truskawki
Przygotowanie:
Sos: śmietankę podgrzewamy i roztapiamy w niej rozdrobnioną czekoladę. Dodajemy cukier waniliowy, rum i skórkę startą z wcześniej wyszorowanej cytryny. Starannie mieszamy.
Banany obieramy i kroimy na kawałki. Mandarynki myjemy, obieramy i dzielimy na cząstki. Owoce z puszki osączamy z syropu. Brzoskwinie i gruszki kroimy na mniejsze kawałki. Nadziewamy je na szpatułki lub patyczki do szaszłyków. Zanurzamy całe lub do połowy w gorącym sosie czekoladowym i po chwili zjadamy. Tak przygotowane owoce podajemy same albo z kremem z serka homogenizowanego i bitej śmietany lub lodami.
W ten sposób można ,,oblać" czekoladą podłużne biszkopty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz