Cielęcina po włosku
Składniki:
-1 kg surowej szynki cielęcej
-łyżeczka soli
-po ćwierć łyżeczki białego pieprzu, suszonego rozmarynu i szałwii
-pół łyżeczki sproszkowanej słodkiej papryki
-cebula
-porcja włoszczyzny
-po pół szklanki bulionu wołowego i białego wytrawnego wina
-4 łyżki oleju
-filiżanka osączonych marynowanych owoców
Przygotowanie:
Mięso myjemy w zimnej wodzie, osuszamy, nacieramy solą wymieszaną z pieprzem, roztartymi suszonymi ziołami i papryką. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki. Cebulę obieramy i kroimy na ćwiartki. Włoszczyznę myjemy, oczyszczamy i kroimy na kawałki. Podgrzewamy rosół. Mięso obsmażamy ze wszystkich stron na rozgrzanym na patelni oleju i przekładamy do brytfanny. Na pozostałym na patelni tłuszczu obsmażamy cebulę i włoszczyznę, po czym przekładamy do naczynia z mięsem. Polewamy wszystko gorącym bulionem i winem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220*C i pieczemy 60-70 minut, często polewając sosem z dna brytfanny.
Upieczone studzimy i kroimy w cienkie plastry. Dekoracyjnie układamy na półmisku i przybieramy owocami z marynaty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz