Ciasto z kremem karpatkowym
Składniki:
-2 szklanki mąki
-2 szklanki cukru
-8 jajek
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-opakowanie gotowego kremu karpatkowego
-kilka łyżek dżemu morelowego
Polewa:
10 dag mleka w proszku
-15 dag cukru
-10 dag masła
Do dekoracji: połówki orzecha włoskiego
Przygotowanie:
Jajka ubijamy z cukrem. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Starannie miksujemy. Przelewamy ciasto do blachy lub tortownicy o śred. 28-31 cm. Pieczemy 60 minut w temp. 180*c.
Przygotowujemy krem karpatkowy według instrukcji na opakowaniu.
Mleko w proszku mieszamy z cukrem i wlewamy 50 ml gorącej wody. Wrzucamy masło i starannie wszystko miksujemy na jednolitą masę, po czym ustawiamy na małym ogniu i cały czas mieszając zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i studzimy, energicznie mieszając.
Ciasto kroimy na 3 blaty. Na dolnym blacie ciasta rozkładamy połowę wystudzonego kremu, na nim rozsmarowujemy połowę dżemu i przykrywamy drugim blatem.Rozsmarowujemy na nim resztę dżemu dżemu i kremu, przykrywamy ostatnim krążkiem ciasta. Wierzch i boki ciasta smarujemy przygotowaną polewą. Dekorujemy połówkami orzechów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz