Sernik z brzoskwiniami
Składniki:
Ciasto:
-3 szklanki mąki tortowej
-25 dag masła
-5 żółtek
-2 łyżki cukru
-łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
-50 dag tłustego białego sera
-żółtko
-torebka budyniu waniliowego
-pół szklanki cukru
-cukier waniliowy
-pół kostki masła
-puszka brzoskwiń
Wierzch:
-6 białek
-3 łyżki cukru
-łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Masło przeznaczone na ciasto ucieramy z cukrem. Pod koniec ucierania dodajemy po jednym żółtku. Następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zagniatamy ciasto i dzielimy je na dwie części. Jedną częścią wylepiamy formę, a drugą owijamy folią i na 2 godziny wstawiamy do lodówki.
Dwukrotnie mielimy ser. Masło ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym oraz z żółtkiem i wciąż ucierając porcjami dodajemy ser. Mieszamy masę z proszkiem budyniowym.
Brzoskwinie osączamy z zalewy.
Rozsmarowujemy masę serową na cieście. Układamy na niej brzoskwinie.
Z białek ubijamy sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Mieszamy pianę z mąką ziemniaczaną i równomiernie rozkładamy na owocach.
Drugą część ciasta ścieramy na warstwę piany. Pieczemy ok. godziny w piekarniku nagrzanym do 180-190*C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz