Włoski krem pomidorowy
Składniki:
-2 cebule
-1 ząbek czosnku
-2 łyżki masła
-1 łyżka mąki
-1 i 1/4 l bulionu drobiowego
-2 puszki krojonych pomidorów (po 40 dag)
-1 liść laurowy
-sól, pieprz i szczypta cukru
-100 l śmietany kremówki
-pęczek bazylii
-6 koktajlowych pomidorków
-4 kromki chleba tostowego
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek obieramy i siekamy. W dużym rondlu topimy masło i szklimy na nim cebulę i czosnek. Oprószamy mąką i zasmażamy cały czas mieszając. Wlewamy bulion i pomidory wraz z zalewą. Wkładamy liść laurowy. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut. Wyjmujemy listek, a zupę miksujemy na gładki krem.
Kremówkę ubijamy trzepaczką, mieszamy z posiekaną bazylią i doprawiamy do smaku. Zupę rozlewamy do filiżanek. Każdą porcję dekorujemy kleksem śmietany i cząstką pomidora koktajlowego.
Chleb opiekamy w tosterze i kroimy w kostkę. Gotowe grzanki podajemy do zupy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz