Czerwoną kapustę nie którzy nazywają modrą.Sałatkę z modrej kapusty robię na kilka sposobów. Ta jest prosta i naprawdę smaczna. Czasem kapustę parzę , czasem nie. W tej wersji zdecydowanie kapustę parzę, bo moim skromnym zdaniem smakuje lepiej.
Sałatka z czerwonej kapusty
Składniki:
-główka czerwonej kapusty, ok. 1,5 kg
-2 kwaszone ogórki
-1-2 cebule
-duże winne jabłko
-sok i skórka otarta z cytryny
-4-5 łyżek oliwy
-sól i pieprz
Przygotowanie:
Kapustę czyścimy i drobno szatkujemy.Wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy ok.8-10 minut. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i dokładnie osączamy. Studzimy.
Jabłka obieramy, trzemy na tarce do jarzyn, natychmiast skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie pociemniało i posypujemy otartą skórką z cytryny.
Cebulę obieramy i drobno siekamy. Można ułożyć ją na sitku, posypać cukrem, a po minucie przelać wrzątkiem, żeby cebula straciła charakterystyczny, ostry smak.
Ogórki kroimy w kostkę. Jabłko, cebulę i ogórki mieszamy z kapustą. Skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą. Sałatkę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na kilka godzin do lodówki, aby smaki się ,,przegryzły". Sałatkę podajemy jako dodatek do mięsa lub ryby.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz