Rolada z indyka
Składniki na 4 porcje:
-4 łyżki nasion pinii
-po pół pęczka tymianku i majeranku
-3 szalotki
-1 jajko
-1 kg mięsa z piersi indyka
-sól i pieprz
-pęczek włoszczyzny
-7 ziaren pieprzu
-1 liść laurowy
-250 ml wina wytrawnego białego
-5 łyżek marmolady pomarańczowej
-1-2 łyżki ciemnej zasmażki do sosów
-szczypta cukru
Przygotowanie:
-Nasiona pinii prażymy na suchej patelni. Studzimy. Jedną łyżkę odkładamy do dekoracji, resztę drobno siekamy. Zioła również siekamy. Szalotki obieramy i kroimy w kostkę. Przygotowane składniki mieszamy z jajkiem. Mięso myjemy, suszymy i rozbijamy na prostokątny płat. Oprószamy solą i pieprzem, smarujemy pastą ziołową, zwijamy i spinamy wykałaczkami. Przekładamy do wysmarowanej olejem brytfanny i pieczemy 1 godzinę w temp. 180*C. Włoszczyznę czyścimy i kroimy na kawałki. Po 30 minutach pieczenia obkładamy mięso warzywami, wkładamy pieprz i listek laurowy. Zalewamy winem i 2 szkl. wody. Po kolejnych 15 minutach smarujemy mięso marmoladą. Gotowe mięso wyjmujemy, zawijamy w folię aluminiową i odkładamy w ciepłe miejsce, aby ,,doszło"
-Sos spod pieczeni przecedzamy, zagotowujemy i zagęszczamy zasmażką. Gotujemy kilka minut i doprawiamy do smaku. Roladę kroimy w plastry, polewamy sosem i posypujemy odłożonymi pinolami. Podajemy z ziemniakami. Dobrym dodatkiem są też gotowane brokuły
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz