Keks po florencku
Składniki:
-10 dag migdałów
-23 dag cukru
-25 dag masła
-1 torebka cukru waniliowego
-szczypta soli i gałki muszkatołowej
-1 fiolka zapachu migdałowego
-2 łyżki rumu
-4 jajka
-25 dag mąki pszennej
-12 dag mąki ziemniaczanej
-1 torebka proszku do pieczenia
-20 dag mieszanych owoców kandyzowanych
-15 dag czekolady deserowej
-8 wisienek koktajlowych
Przygotowanie:
-Migdały zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut. Obieramy z łupinek i kroimy w słupki. 5 łyżek cukru wsypujemy na rozgrzaną patelnię. Podgrzewając mieszamy, aż powstanie jasny karmel. Wsypujemy migdały i mieszamy. Porcję masy przekładamy łyżką na wysmarowany arkusz folii aluminiowej i odstawiamy do zastygnięcia.
-Masło ucieramy z resztą cukru, solą, gałką i cukrem waniliowym. Nie przerywając ucierania dodajemy aromat i rum. Kolejno dodajemy po jednym jajku. Oba rodzaje mąki mieszamy z proszkiem i przesiewamy do masy. Całość ostrożnie łączymy z owocami i migdałami w karmelu. Przekładamy do natłuszczonej i wysypanej mąką formy keksowej. Pieczemy 60 minut w temp. 180*C. Studzimy.
-Czekoladę łamiemy na kawałki, stapiamy na małym ogniu w kąpieli wodnej, ew. mieszamy z łyżeczką masła lub śmietanki. Zupełnie zimny keks smarujemy polewą i dekorujemy cząstkami wisienek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz