Kapusta z grzybami i krokietami
Składniki:
-1 kg kapusty kwaszonej
-5 dag grzybów suszonych
-sól i pieprz
-10 dag masła
Krokiety:
-50 dag ziemniaków ugotowanych w mundurkach
-1,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich
-jajko i żółtko
-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
-sól i pieprz
-jajko i bułka tarta do panierowania
-olej lub masło do smażenia
-sól i pieprz
-10 dag masła
Krokiety:
-50 dag ziemniaków ugotowanych w mundurkach
-1,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich
-jajko i żółtko
-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
-sól i pieprz
-jajko i bułka tarta do panierowania
-olej lub masło do smażenia
Przygotowanie:
-Grzyby myjemy, zalewamy małą ilością wody i odstawiamy na całą noc. Siekamy kwaszoną kapustę, wkładamy do rondla i zalewamy taką ilością gorącej wody, aby kapusta była całkowicie przykryta. Zagotowujemy i zmniejszamy ogień. Gotujemy ok. 30 minut bez przykrycia. Namoczone grzyby zagotowujemy w wodzie w której się moczyły. Wlewamy razem z wywarem do kapusty i gotujemy razem, aż grzyby i kapusta będą miękkie. Odparowujemy nadmiar soku z kapusty, wlewamy stopione i lekko przyrumienione masło. Przyprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Kapustę mieszamy i dusimy przez chwilę.
-Przygotowujemy krokiety.
Gorące ziemniaki obieramy z łupin, przepuszczamy przez maszynkę do mięsa, ucieramy z orzechami i natką pietruszki. Wbijamy jajko i żółtko, dodajemy sól i pieprz. Wyrabiamy gładką masę. Wilgotnymi dłońmi formyjemy niewielkie wałeczki lub kulki. Panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na złoty kolor na rozgrzanym maśle lub oleju. Podajemy z kapustą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz