Knysze to danie wschodnioeuropejskie . Kawałki strudla z nadzieniem z ugotowanej gryczanej kaszy wymieszanej ze zrumienioną na skwarkach cebulą. Podaje się je jako dodatek do mięsa lub samodzielne danie.
Knysze z kapustą
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
-50 dag mąki
-jajko
-łyżka masła
-szklanka mleka
-pół łyżeczki cukru
-2 dag drożdży
-łyżeczka soli
Farsz:
-50 dag kwaszonej kapusty
-średnia cebula
-sól
-pieprz
-2 łyżki oleju
-2-3 jajka
Przygotowanie:
Robimy ciasto drożdżowe:
Mieszamy drożdże z łyżeczką letniego mleka, mąki i cukru. Z mąki, jajka, mleka i drożdży energicznie wyrabiamy ciasto. Po 20 minutach wyrabiania, gdy ciasto zacznie lśnić i pojawią się w nim pęcherzyki powietrza, dodajemy stopione masło i wyrabiamy jeszcze kilka minut. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Robimy farsz:
Kapustę drobno kroimy i gotujemy w niewielkiej ilości wody. Gotujemy bez przykrycia. Kiedy będzie miękka, osączamy na sicie i wyciskamy. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Przesmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy kapustę, sól i pieprz do smaku. Dusimy pod przykryciem ok. 15 minut.
Jajka gotujemy na twardo, obieramy i siekamy.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 18 części. Każdą porcję rozwałkowujemy lub rozciągamy na cienki kwadrat. Środek posypujemy jajkiem i na nim układamy warstwę kapusty. Składamy jak chusteczkę zaginając rogi do środka. Dokładnie sklejamy brzegi.
Układamy knysze na posmarowanej tłuszczem blasze i zostawiamy w cieple do wyrośnięcia. Następnie smarujemy po wierzchu roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do gorącego piekarnika. Pieczemy ok. 30 minut. Gdy się zrumienią, wyjmujemy. Smarujemy stopionym masłem i ponownie wstawiamy do piekarnika na kilka minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz