Pieczeń indycza w pomarańczach
Składniki:
-filet z piersi indyczej, ok.1 kg
-sól i pieprz
-2 cebule
-łyżeczka smalcu do smażenia
-80 dag brukselki
-80 dag ziemniaków
-2-3 kumkwaty
-2-3 łyżki masła
-1 pomarańcza
-2 łyżki marmolady pomarańczowej
-200 ml bulionu warzywnego
Przygotowanie:
-Mięso płuczemy i osuszamy. Dokładnie nacieramy solą i pieprzem. Cebulę obieramy i kroimy na cząstki. Brytfannę smarujemy smalcem. Wkładamy mięso i cebulę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175*C i pieczemy ok. 45 minut.
-W tym czasie czyścimy brukselkę i nacinamy głąbki jej na krzyż. Zalewamy ją posolonym wrzątkiem i gotujemy 20 minut. Obieramy ziemniaki i również gotujemy.
-Kumkwaty myjemy i kroimy na połówki. Wkładamy na 2-3 minuty do wrzątku i odcedzamy. Tuż przed podaniem topimy masło. Lekko na nim przysmażamy ziemniaki i kumkwaty. Dodajemy odcedzoną brukselkę i mieszamy.
-Pomarańczę sparzamy i kroimy w plastry. Układamy obok pieczeni. Bulion mieszamy z marmoladą pomarańczową i podgrzewamy. Skrapiamy pieczeń. Temperaturę w piekarniku podnosimy do 225*C i pieczemy jeszcze mięso 10-15 minut. Następnie mięso wyjmujemy, wywar odcedzamy i zagotowujemy. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Mięso kroimy w plastry i układamy na podgrzanym półmisku. Dekorujemy plastrami pomarańczy. Wokół pieczeni układamy przygotowane jarzyny. Potrawę dekorujemy listkami mięty i polewamy sosem z wywaru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz