Sos do karkówki można też przyrządzić na bazie czerwonego wina. Karmel zalewamy winem i doprawiamy octem balsamicznym, a następnie dodajemy warzywa.
Karkówka z szalotkami
Składniki:
-60 dag szalotek
-1 ząbek czosnku
-1 gałązka rozmarynu
-150 ml bulionu warzywnego
-5 łyżek cukru
-3-4 łyżki białego octu winnego
-sól i czarny pieprz
-4 kotlety ze schabu karkowego, po ok. 15 dag
-4 łyżki musztardy z całymi ziarnami gorczycy
-2 łyżki oleju
Przygotowanie:
-W dużym garnku zagotowujemy wodę, na wrzątek wrzucamy szalotki i gotujemy 2-3 minuty. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą, osączamy i obieramy z łupin. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Rozmaryn płuczemy, osączamy i obieramy z igiełek.
-Bulion zagotowujemy. Na rozgrzaną patelnię wsypujemy cukier i podgrzewamy mieszając, aż powstanie ciemny karmel. Zalewamy bulionem i octem. Gotujemy na małym ogniu, mieszając, aż cukier całkiem się rozpuści.
-Do sosu wkładamy szalotki, czosnek i rozmaryn. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy i gotujemy 5 minut. Zdejmujemy pokrywkę i gotujemy jeszcze kilka minut, aż sos lekko zgęstnieje.
-Mięso płuczemy, osączamy i cienko smarujemy musztardą. Smażymy 4-5 minut na rozgrzanym oleju. Po zakończeniu smażenia kotlety solimy i przekładamy na talerz. Polewamy sosem. Podajemy z bagietką lub pieczonymi ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz