To Się Przyda

wtorek, 20 stycznia 2015

PIECZONA SZYNKA


Pieczona szynka gości w moim domu dość często. Nie ma przy niej dużo pracy, a można podawać ją na ciepło, jak i na zimno jako wędlinę do kanapek.

Pieczona szynka


Składniki:

-1-1,2 kg peklowanej szynki
-sól i pieprz
-spora szczypta cynamonu
-2 cebule
-7-8 marchewek
-50 dag brokułów
-2 łyżki płatków migdałów
-1-2 łyżki masła
-125 ml bulionu warzywnego
-500 ml niesłodzonego soku jabłkowego
-5-6 łyżek gęstej kwaśnej śmietany
-2-3 łyżki ciemnej zasmażki do sosów

Przygotowanie

-Mięso płuczemy, osuszamy i nacieramy pieprzem i cynamonem. Układamy w brytfannie i skrapiamy 6-7 łyżkami wody. Przykrywamy i pieczemy 1 1/2-1 3/4 godziny w temp. 180*C. Cebulę obieramy, kroimy na ćwiartki. Marchewki obieramy, płuczemy. Dwie kroimy na plasterki, a resztę w kostkę. Cebulę i plasterki marchwi dokładamy do mięsa po 20 minutach pieczenia. Całość podlewamy szklanką gorącej wody. Na 30 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywę. Dzięki temu pieczeń będzie miała chrupiącą skórkę.
-Pozostałe marchewki wkładamy do osolonego wrzątku i gotujemy 5 minut. Dodajemy oczyszczone i podzielone na różyczki brokuły. Gotujemy jeszcze ok. 8 minut. Płatki migdałów prażymy na patelni. Przekładamy na talerzyk, a na rozgrzanej patelni topimy masło. Wkładamy osączone warzywa, posypujemy migdałami i mieszamy.
-Upieczone mięso wyjmujemy z brytfanny na duży talerz. Sos przecieramy przez sito, dodajemy bulion, sok jabłkowy i śmietanę i zagotowujemy. Zagęszczamy zasmażką i chwilę gotujemy. Doprawiamy solą i pieprzem oraz cynamonem. Pieczeń kroimy w plastry i obkładamy warzywami. Sos podajemy osobno.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz