kulebiak będzie wyglądał efektownie, jeśli z resztek ciasta powycinamy dekoracje i smarując je jajkiem podolepiamy do kulebiaka
Kulebiak z łososiem i halibutem
Składniki:
-50 dag mrożonego ciasta francuskiego
-1 jajko
-20 dag surowego różowego łososia
-20 dag halibuta
-szkl białego wytrawnego wina
-szkl. wywaru warzywnego
-3 dymki
-9 dag czerwonego kawioru
-1-2 łyżki masła
Składniki:
-Płaty ciasta rozkładamy jeden obok drugiego. Pozostawiamy w temp. pokojowej, aby rozmarzły. Ryby czyścimy z ości i myjemy. Zagotowujemy wywar z winem. Wkładamy obie ryby i gotujemy 25 min. na wolnym ogniu. wyjmujemy.
-Posiekaną dymkę wraz ze szczypiorem przesmażamy na maśle. Rozmrożone płaty układamy jeden na drugim i rozwałkowujemy na prostokąt. Na środku układamy warstwami łososia i halibuta, przekładając cebulą i kawiorem. Brzegi ciasta zakładamy jeden na drugi, krótsze końce zawijamy i sklejamy jak pierogi.
-Blachę wykładamy pergaminem i układamy kulebiak miejscem zlepienia do dołu. Na środku kulebiaka wycinamy mały otwór, w który wkładamy rulonik folii aluminiowej, aby w trakcie pieczenia mógł odparować. Kulebiak smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 230*C i pieczemy ok. 30 minut. Podajemy na gorąco.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz