To Się Przyda

środa, 28 stycznia 2015

SERNIK Z BEZĄ KOKOSOWĄ


Sernik na kruchym spodzie, na wierzchu beza z dużą ilością kokosa. Delikatny i kremowy, rozpływa się w ustach.

Sernik z bezą kokosową


Składniki:

Ciasto:
-20 dag mąki
-pół kostki masła
3 łyżki cukru
-jajko
-pół łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
-1 kg mielonego ser tłustego
-4 żółtka
-20 dag cukru
-1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-3/4 szklanki śmietany
-4 łyżki wiórków kokosowych
-3 łyżki rodzynek
-torebka budyniu waniliowego i 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Beza kokosowa:
-10 dag wiórków kokosowych
-3 białka
-3 łyżki cukru

Przygotowanie:

Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto, owijamy w folię i wkładamy na 45 minut do lodówki. Wylepiamy ciastem dno i boki niedużej blachy i podpiekamy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C.
Rodzynki sparzamy, osuszamy i obtaczamy w mące.
Żółtka ucieramy z cukrem i wciąż ucierając dodajemy stopniowo budyń wymieszany ze śmietaną i z proszkiem do pieczenia i ser. Na koniec masę mieszamy z wiórkami i rodzynkami.
Z białek ubijamy sztywną pianę. Pod koniec ubijania wsypujemy cukier, a potem dokładnie mieszamy z wiórkami kokosowymi.
Masę serową rozsmarowujemy na spodzie i rozkładamy na niej równą warstwę piany.
Wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy ok. 1 godziny. Gdy beza lekko się zrumieni, przykrywamy blachę folią aluminiową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz