Postne gołąbki
Składniki:
-główka kapusty
-szkl. ryżu
-2 cebule
-2 łyżki masła
-7 dag suszonych grzybów
-łyżka posiekanej natki pietruszki
-sól
-szklanka bulionu grzybowego z kostki
-łyżeczka mąki
-pół szklanki śmietany
-świeżo zmielony pieprz
-1-2 listki laurowe
-2 ziarenka ziela angielskiego
Przygotowanie:
Grzyby płuczemy, zalewamy wodą i moczymy na noc. Następnego dnia gotujemy i odcedzamy. Wywar zachowujemy. Ryż wrzucamy na posolony wrzątek, mieszamy i gotujemy na sypko. Odcedzamy na sicie i studzimy.
Cebulę obieramy, drobno siekamy i dusimy na maśle. Odcedzone grzyby drobno siekamy. Mieszamy z ryżem, cebulą i posiekaną natką. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
-Z kapusty wycinamy głąb. Główkę wkładamy do dużego garnka z posolonym wrzątkiem i sparzamy. Kolejno zdejmujemy zewnętrzne liście i ścinamy zgrubiałe nerwy.
Na każdy przygotowany liść nakładamy po porcji przygotowanego farszu. Brzegi liści zawijamy do środka. Zwijamy roladki. Na dno rondla wkładamy pół łyżki masła i 2 liście kapusty. Na tym układamy gołąbki, zalewamy wywarem z grzybów, przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy listek laurowy i ziele angielskie. Przykrywamy i dusimy ok. 60 minut.
Topimy resztę masła, oprószamy mąką i zasmażamy na rumiano. Mieszając rozprowadzamy bulionem grzybowym i śmietaną. Zagotowujemy i wlewamy do gołąbków.
czas przygotowania: 1,5 godziny, 1 porcja: 480 kcal
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz